קלוב התעופה לישראל
קלוב התעופה הוא בין מניחי התשתית התעופתית האזרחית והצבאית של הישוב היהודי בארץ ישראל ושל מדינת ישראל. דורות של נערים שהחלו את דרכם התעופתית בקלוב המשיכו לחיל האויר (כגון הנשיא לשעבר עזר ויצמן ז"ל) ולחברת התעופה הלאומית "אל-על". עד קום המדינה שימש למעשה קלוב התעופה כזרוע האוירית של ההגנה והפלמ"ח.
במרץ 1933 מוגשת הבקשה הרשמית לממשלת המנדט להקמתו של קלוב יהודי לתעופה בשם "הגמל המעופף". צבי נדב ודוד הלברשטט משמשים בו כמדריכי תעופה ומחדירים את תודעת ספורט הדאיה בקרב קבוצות של צעירי הישוב. לזכות הגמל המעופף עומד אף נסיון להקים חברת תעופה בארץ ישראל לקיום טיסות בכל רחבי הארץ ובעבר הירדן, אך נסיון זה נתקל בהתנגדות השלטונות הבריטיים. ב – 27 לדצמבר 1935 משנה הקלוב את שמו ל"קלוב ארצישראלי לתעופה". לימים יתוקן השם ל"קלוב התעופה לישראל". לצידו מוקם ארגון נח"ת – נשים חובבות תעופה.
באפריל 1935 נערך בארץ ארוע ספורטיבי רב משתתפים ורב משמעות – המכביה, ובו הוצג לראשונה ספורט התעופה. המשלחת היחידה מחו"ל שעסקה בספורט זה היתה מגרמניה והיא אף הביאה עמה כמה דאונים בדרך הים. חברי הקבוצה התעופתית הגיעו לתחרות מתוך כוונה לא לחזור יותר לגרמניה, ואכן אנשים אלו, ובתוכם אמיל פוהורילה, יהיו ממניחי היסודות המקצועיים של קלוב התעופה וכן ממטפחי הרעיון להקים ארגון צבאי תעופתי במחתרת, תחת כיסוי קלוב התעופה. ואכן, קלוב התעופה משתלב בפעילות הביטחונית של מה שנקרא "הישוב המאורגן" והשליטה בו עוברת לידי אנשי ההגנה ובראשם בן-גוריון.
בזמן מלחמת העולם השניה נכנס הקלוב לתחום הטיסה הממונעת והופך בעצם למחלקת הטייס של הפלמ"ח. ב – 1942 מוקמת יחידה אווירית במסגרת הפלמ"ח וכ – 30 איש עוברים קורסי דאיה וטייס במסווה קלוב התעופה. ארגון נח"ת פעיל במיוחד בנושאי גיוס כספים וכך מתאפשרת רכישת שני מטוסי Tiger Mott המשמשים לכאורה לאימון בני הנוער. לאחר נובמבר 1947, כאשר ענני מלחמת השחרור באופק, משתתפים מטוסים אלו בכמה פעולות אויריות להגנת הישוב, כולל גיחת צילום מחוץ לגבולות המנדט.
עקב גיוס מדריכי הקלוב לצה"ל ומסירת מטוסי הקלוב ל"שרות האוירי" (לימים חיל האויר) שותקה פעילות הקלוב בזמן מלחמת העצמאות. לאחריה, חזר הקלוב לתפקד במתכונתו המקורית. עם זאת נמשכו הקשרים בין חיל האויר לקלוב במשך שנים רבות, במיוחד במסגרות גדנ"ע אויר.
בשנת 1951 מתקבל קלוב התעופה לישראל כחבר בפדרציה הבין-לאומית לאוירונאוטיקה (FAI). גוף זה, שנוסד כבר ב – 1905, הוא המוסד הבין-לאומי העליון (והיחידי) לתעופה ספורטיבית. הוא קובע את הכללים, מפקח על התחרויות ומאשר את השיאים. הצטרפות הקלוב והיותו הנציג הרשמי בארץ היא הכרה בקלוב כמוסד האחראי לספורט התעופה בארץ והמיצג אותו בעולם. עם השנים נציגי הקלוב ב – FAI אף הגיעו לעמדות בכירות בו (סגן נשיא, גזבר, ואף נשיא – יו"ר הקלוב דאז עמוס ישי ז"ל). לרגל מגבלות תקציביות חמורות בשנים האחרונות, שלא אפשרו שליחת נציגי הקלוב לישיבות וכינוסי ה – FAI, לא נכללים כרגע נציגים של הקלוב בהנהלה ובועדות של הארגון.
כיום, קלוב התעופה לישראל – מרכז, הינו עמותה רשומה המהווה ארגון גג של שבע עמותות העוסקות במגזרים שונים של הספורט התעופתי, כדלקמן:
ספורטאי אגודות הקלוב משתתפים דרך קבע בתחרויות החשובות בעולם, כאשר המגבלה היא תקציבית והספורטאים נאלצים להוציא כספים רבים מכיסם לכסוי ההוצאות. עם זאת, הגיעו נציגי ישראל להישגים בין-לאומיים מרשימים אשר אין דוגמתם בשום ענף ספורט אחר. סיכום הישגי ספורטאי אגודות קלוב התעופה מאז 1978 מראה על התוצאות הבאות:
קלוב התעופה לישראל - טיסנאות הינו חלק מרכזי בארגון הגג של ספורט התעופה בארץ "קלוב התעופה לישראל - מרכז"
מטרות: לעסוק בספורט הטיסנאות, לפתח ולפעול למען קידומו בישראל על צורותיו ומגמותיו הספורטיביות, החינוכיות, הטכניות, המדעיות, הארגוניות והמשקיות.
היקף הפעילות: לקלוב התעופה לישראל - טיסנאות יש מעל ל- 22 סניפים ברחבי הארץ מנהריה בצפון ועד לבאר שבע בדרום בהם פעילים ילדים, בני נוער ומבוגרים בחוגי הטיסנאות של קלוב התעופה לישראל.
בסניפי הקלוב מתקיימת פעילות הכוללת: בנית טיסנים לסוגיהם, על פי המחלקות השונות:
אימוני הטסות ואימונים לקראת התחרויות השונות בארץ ובעולם.
אחוז גדול מבוגרי קלוב התעופה לישראל הינם מטיסי מזל"טים בצה"ל, מס´ גדול מפעילינו היו או הינם טייסים ואנשי צוות אוויר בצה"ל. רוב בוגרי קלוב התעופה לישראל הינם מהנדסים, מהנדסי אוירונאוטיקה ואנשי הייטק במגזר העסקי הישראלי.
במהלך שנת הפעילות מכירים החניכים שיטות בניה שונות ולומדים את יסודות האווירודינמיקה, יציבות כלי טייס ושיקולים בתכנון.
יחד עם בנית הטיסנים, שיעורי ההטסה, הכנסים והעלונים המופצים, נחשפים החניכים לספורט הטיסנאות המהווה ספורט מרתק, מהנה ותחרותי, המשלב פעילות גופנית עם צבירת ידע טכנולוגי ופיתוח חשיבה יוצרת. הבסיס הערכי הגבוה אותו מקבלים פעילי המועדון מאפשר לרבים להתקבל לתפקידים איכותיים בשירותם הצבאי כטייסים, מטיסי מזל"טים או לוחמים ביחידות מובחרות.
קלוב התעופה לישראל - טיסנאות מארגן עשרות תחרויות ארציות בשנה ומשגר מדי שנה מספר נבחרות לאליפויות עולם ואירופה בחו"ל.
הישגים
נכון ליום זה זכו נבחרות ישראל באליפויות עולם ואירופה בטיסנים בהישגים יוצאי דופן, בהם:
16 מדליות זהב, 20 מדליות כסף, 15 מדליות ארד.
בנוסף, באליפויות בינלאומיות פתוחות זכו נבחרות ישראל בהישגים כגון:
5 מדליות זהב, 5 מדליות כסף,7 מדליות ארד.